F-KER

Vederkeratine gen

F-KER gen g.710T>G

Gewenste genotype F-KERTT op langeafstandsvluchten

Een vierde en nieuwere kwaliteitsmerker is een polymorfisme in vederkeratine (F-KER). De F-KER mutatie is een g.710T>G polymorfisme in het keratinegen, dat aanleiding geeft tot een cysteïne-naar-glycine-aminozuurvervanging op positie 83 (Cys83Gly) in het eiwit.

Het resultaat van de puntmutatie is een misvorming in het keratine-eiwit en zou negatief zijn voor het prestatievermogen van sportduiven op lange afstandsvluchten. De F-KERTT variant (wildtype) komt significant meer voor bij succesvolle duiven op lange afstandsvluchten (>500 km) dan de F-KERGG variant.

Hoe vaak komt dit allel nu voor in onze populatie sportduiven?

De homozygote GG variant is zeldzaam in alle duivenpopulaties maar wordt toch meer teruggevonden bij sportduiven dan bij sierduiven (meer dan 3 maal meer). De F-KERGG variant komt bij sportduiven in minder dan 5% van de gevallen voor.

Dat er enkele bekende topduiven zijn die toch het G-allel bezitten, ondanks het negatieve effect op prestaties, bewijst dat het gebruik van louter deze genetische marker onvoldoende is om een topduif te fokken. Anderzijds wil dit misschien ook zeggen dat er nog steeds mogelijkheid is tot genetische verbetering met genetische markers, zeker in het topsegment.

Raadpleeg hier de prijzen voor prestatiegenen

Dien uw aanvraag in via het formulier onderaan de pagina