LDHA

Lactaat dehydrogenase type A gen

LDHA gen g.2582481G>A

Gewenste genotypes LDHAAA > LDHAAG (~ LDHAAB) > LDHAGG (~ LDHABB)
Type race Voornamelijk korte tot middellange afstand (300-850 km)

Het belang van lactaatdehydrogenase (een enzym dat gecodeerd wordt door het LDHA gen) voor fysieke en mentale gezondheid is goed gekend. Hoewel het een logische gedachtesprong is, is het effect van de puntmutaties in het LDHA gen bij duiven op vliegprestaties echter niet helemaal te verklaren door een veranderde werking van dit enzym. Mogelijks zijn er andere onbekende mutaties van belang die in samenhang overerven met het LDHAA allel.

Toch is het nut van merker-geassisteerde selectie op het LDHAA allel bij sportduiven onomstotelijk wetenschappelijk bewezen en kan selectie de genetische kwaliteit op vlak van prestaties van sportduiven zonder twijfel verder maximaliseren.

Er worden 3 genotypes onderscheiden naar aanleiding van een puntmutatie op het LDHA gen:

  • LDHAAA
  • LDHAAG (~ LDHAAB)
  • LDHAGG (~ LDHABB)

Vermoedelijk is de jarenlange (onbewuste) selectie op het LDHAA allel het gevolg van de selectie op het ‘overlevingsvermogen’ van duiven. Overlevingsvermogen omvat een uitstekend oriënteringsvermogen, een verhoogd uithoudingsvermogen en een betere weerstand tegen gevaren in de omgeving zoals predatoren en ongunstige weersomstandigheden.

Het LDHAA allel komt in de Belgische populatie significant meer voor bij de best presterende duiven op middellange afstandsvluchten (300-850 km). Dat wil zeggen dat LDHAAG (~ LDHAAB) en in het bijzonder LDHAAA duiven beter presteren op de deze vluchten. Onder de best presterende duiven op de lange afstandsvluchten komt het allel minder prominent voor. Op middellange afstand blijkt dat onder de merkers DRD4 en LDHA, gunstige LDHA varianten het grootste effect hebben op prestatie en gunstige DRD4 varianten deze effecten verder ondersteunen.

Hoe vaak komt dit allel nu voor in een normale populatie sportduiven?

Dat is op dit moment nog lastig in te schatten. Enkele studies waarin een (kleine) steekproef werd gedaan in een normale populatie geven het volgende beeld. In een normale Belgische populatie sportduiven heeft ongeveer 3,74% van de duiven het LDHAAA genotype. Ongeveer 22,42% van de duiven bezit het LDHAAG (~ LDHAAB) genotype. Deze cijfers zijn waarschijnlijk nog een overschatting. Onder de best presterende duiven wordt het LDHAA allel wel duidelijk frequenter gevonden.

Raadpleeg hier de prijzen voor prestatiegenen

Dien uw aanvraag in via het formulier onderaan de pagina