Roofvogels

Galluvet, specialist in roofvogels

Roofvogels en mensen hebben een lange geschiedenis samen. Roofvogels werden en worden nog steeds gebruik in de valkerij, de kunst van het jagen met getrainde roofvogels. Deze sport ontstond in het Midden-Oosten en werd tijdens de middeleeuwen enorm populair in Europa.

Valkeniers en hobbyhouders van roofvogels kunnen bij Galluvet terecht voor deskundig advies, vakkennis en knowhow. Wij hebben een uitgebreide praktijkervaring en vaardigheid met roofvogels.

Algemeen onderzoek

Omwille van hun kracht en vaak gestreste reactie op ingrepen is het haast onmogelijk om een degelijk fysiek onderzoek uit te voeren op roofvogels. Daarom is het gebruik van anesthesie, met uitzondering van anamnese, observatie en parasitologie (mestonderzoek), de beste methode om roofvogels te onderzoeken en te behandelen. Door deze werkwijze kunnen we snel en efficiënt ingrijpen en kunnen klassieke problemen, zoals Bumblefoot, snel (operatief) worden behandeld.

Ook in onze RX-ruimte is een gasanesthesietoestel aanwezig, zodat we op een vlotte en rustige manier röntgenfoto’s kunnen nemen. Een RX kan belangrijk zijn voor de diagnose van skeletafwijkingen, legnood, vreemde voorwerpen en ademhalingsinfecties, of om ruimte-innemende processen in de lichaamsholten vast te stellen.

Gespecialiseerd onderzoek

Voor uitgebreidere onderzoeken maken wij gebruik van bloedonderzoek, endoscopie en echografie.

Behandelingen voor aspergillose - een vaak voorkomende ademhalingsziekte bij roofvogels - kunnen worden aangevuld met een nebulisatie in een van onze aerosolkooien, speciaal ontworpen voor deze specifieke behandeling.

Huisbezoeken

Voor de individuele roofvogel geven wij de voorkeur aan consultaties op de praktijk, omdat we hier al het materiaal voor een goede diagnostiek en behandeling ter beschikking hebben. Voor grotere collecties en kweekvogels komen wij, indien gewenst, op huisbezoek.

Transport naar de praktijk

Roofvogels worden vaak via een transportbox naar de praktijk gebracht, of worden op de handschoen of een perch/blok - al dan niet gehuifd - aangeboden.

Woestijnbuizerd
Oehoe
Rode wouw
Vale gier
Secretarisvogel
Harris / woestijnbuizerd
Sperwer
Stellers zeearend
Giervalk

Faciliteiten

  • Endoscopie
  • Echografie
  • Radiografie
  • Hospitalisatie
  • Intern labo