Pluimvee

Galluvet, specialist in pluimvee

Hoendervogels, ofwel Galliformes, zijn een orde van vogels. Zij variëren in grootte van relatief kleine kwartels tot grote kalkoenen en pauwen. Het kweken en tentoonstellen van diverse kippenrassen - ook fazanten en kalkoenen - kent een lange traditie in onze regio. Daarnaast bestaat de cultuur van de vechthanen (vandaag enkel nog voor tentoonstelling toegelaten) en de zanghanen.

Galluvet, een samentrekking van Gallus (Latijn voor 'kip') en Veterinair ('dierenarts'), legde zich als een van de eerste en weinige praktijken in België specifiek toe op de geneeskunde van de kip. Initieel lag de focus volledig op de professionele pluimveehouderij. Sinds 2014 hebben wij onze diensten en kennis verder uitgebreid naar de particuliere kippenhouder.

De laatste jaren is de interesse in het houden en vooral het goed verzorgen en behandelen van hobbykippen enorm toegenomen. Dankzij onze kennis en ervaring uit het professionele pluimvee bieden wij een volledige zorg aan voor het hobbypluimvee.

Algemeen onderzoek

Een consultatie begint steeds met een algemeen onderzoek. Daarnaast is in onze praktijk alles aanwezig om de nodige parasitologische, virologische en bacteriële staalnames en onderzoeken uit te voeren en/of op te starten.

Voor de diagnose van skeletafwijkingen, legnood, vreemde voorwerpen, ademhalingsinfecties, of om ruimte-innemende processen in de lichaamsholten vast te stellen, beschikken wij over een röntgentoestel.

Gespecialiseerd onderzoek

Voor uitgebreidere onderzoeken maken wij gebruik van anesthesie, endoscopie en echografie.

Toch is een autopsie vaak noodzakelijk om tot een duidelijke diagnose te komen. Bij een autopsie nemen we uitstrijkjes van krop, kliermaag, duodenum en rectum, en afdrukjes van verse lever, milt, longen, nieren en andere afwijkende organen. Nadien kan er dan een gerichte en doeltreffende behandeling worden opgestart.

Vaccinatie

Dankzij onze sterke connectie met het professionele pluimvee kunnen wij u ook helpen met vaccinaties en preventief vaccinatieadvies. Ziekten zoals coccidiose, wormen en snot zijn vaak secundaire infecties als gevolg van immunosuppressieve ziektes zoals Gumboro, Marek … Om dit soort slepende problemen preventief aan te pakken, organiseren wij iedere dinsdagavond vaccinaties voor eendagskuikens. Op deze vaccinatieavonden worden kuikens gevaccineerd voor de ziekte van Marek, Gumboro en Newcastle Disease.

Lees hier alles over onze Marek vaccinatiedagen.

Transport naar de praktijk

Kuikens en individuele kippen komen vaak per doos of kattentransportkooi naar de praktijk. Voor grotere groepen, en zeker in het geval van vaccinaties, komen wij ook ter plaatse.

Kip
Kalkoen
Kip
Goudfazant
Kip
Javaanse pauw

Faciliteiten

  • Endoscopie
  • Echografie
  • Radiografie
  • Hospitalisatie
  • Intern labo