Kromsnavels

Galluvet, specialist in kromsnavels

Papegaaien en papegaaiachtigen worden sinds lang gehouden omwille van hun kleurenpracht, hun eigenschap om vreemde geluiden na te bootsen en hun uitgesproken karakter. De orde van de papegaaiachtigen, ofwel psittaciformes, omvat meer dan 350 species, waarvan de kaketoe, grijze roodstaart, amazone, ara, edelpapegaai, dwergpapegaai, gras- en valkparkiet de meest populaire soorten zijn die in gevangenschap worden gehouden.

Papegaaiachtigen zijn erg goed aangepast aan bijzondere milieuomstandigheden. Omgevings- en voedingsfactoren hebben daarom ook een bijzonder grote invloed op de gezondheidstoestand van deze prachtige vogels.

Bij Galluvet Vogels en Pluimvee hebben wij een ruime ervaring met papegaaien en papegaaiachtigen.

Algemeen onderzoek

Diergeneeskundige handelingen beginnen met een juiste benadering van de papegaai(achtige). Het onderzoek dient snel maar grondig te gebeuren. Bij Galluvet hebben we de juiste vaardigheden, ervaring en expertise voor bloedafnames, het toedienen van medicatie en speciesgerichte anamneses (bv. individueel gehouden of in groep, binnen of buiten gehuisvest, pas aangekochte dieren, import…).

Een consultatie begint steeds met een algemeen onderzoek. Daarnaast is in onze praktijk alles aanwezig om de nodige parasitologische, virologische en bacteriële staalnames en onderzoeken uit te voeren en/of op te starten.

Voor de diagnose van skeletafwijkingen, legnood, vreemde voorwerpen, ademhalingsinfecties, of om ruimte-innemende processen in de lichaamsholten vast te stellen, beschikken wij over een röntgentoestel.

Gespecialiseerd onderzoek

Voor uitgebreidere onderzoeken maken wij gebruik van anesthesie, endoscopie en echografie.

Behandelingen voor aspergillose - een vaak voorkomende ademhalingsziekte bij grote papegaaien - kunnen worden aangevuld met een nebulisatie in een van onze aerosolkooien, speciaal ontworpen voor deze specifieke behandeling.

Huisbezoeken

Voor de individuele papegaai geven wij de voorkeur aan consultaties op de praktijk, omdat we hier al het materiaal voor een goede diagnostiek en behandeling ter beschikking hebben. Voor grotere collecties en kweekvogels komen wij, indien gewenst, op huisbezoek.

Aankoop en Verkoop

Naast een algemeen bloedonderzoek, verzorgen wij ook de nodige ingangscontroles die gebruikelijk zijn bij de aan- en verkoop van papegaaien:

  • PCR testen op C. psittaci, Borna-virus (KDS), Circo-virus (PBFDV), Polyoma-virus (APV)
  • Aspergillose
  • Pacheco (Psittacines herpesvirus)
  • Geslachtstest
Blauwvoorhoofdamazone
Valkparkiet
Groenvleugelara
Grote Geelkuifkaketoe
Grasparkiet
Hyacinthara
Caique
Spixara
Dwergpapegaai / Lovebird
Zonparkiet / Aratinga
Blauw-gele ara
Kakariki
Halsbandparkiet
Edelpapegaai
Grijze roodstaart
Bont Boertje / Senegal papegaai
Regenbooglori
Soldatenara

Faciliteiten

  • Endoscopie
  • Echografie
  • Radiografie
  • Hospitalisatie
  • Intern labo